Beginnen met Video

Hoe begin je met video?

Deze blog is voor iedereen die wil beginnen met het maken van video’s. Ik krijg vaak complimenten op mijn oude video’s: “Oh Sanne, je doet het zo leuk! Maar HOE doe je dat in hemelsnaam?” Ik kan je verklappen: er zijn eigenlijk maar een paar basistips die je nodig hebt, en dan kan je gewoon beginnen met video!

 

1. Beginnen met video. 

De 1e tip is lekker een open deur, maar je moet gewoon gaan beginnen met video. Pak je camera, pak je telefoon en ga video’s maken. De allereerste video’s die ik maakten hadden niet eens een doel en die zijn ook nooit online gekomen. En dat gaan ze ook niet komen… 😉  Deze eerste filmpjes waren gewoon puur om vertrouwd te raken met de camera. Je zit toch naar een stipje op je telefoon te kijken, te lachen en te geiten. Dat je denkt: “Jongens, wat ben ik hier toch aan het doen?”. Zoals met zoveel nieuwe dingen die je jezelf wilt aanleren geldt ook voor video… meters maken!

 

2. Werk met een statief.

Het 2e wat ik je mee wil geven is: zorg voor een statief. Of in elk geval een lekkere opstelling die voor jezelf werkt. Zeker als je de tips opneemt zoals ik meestal doe. Ik bedoel, als je vlogt dan is het wel leuk dat je dat uit de hand doet met bijvoorbeeld een selfiestick.

Voor wat langere video’s met inhoud is het fijn als je beeld stabiel is. Je hoeft echt geen mega duur statief te kopen overigens. Ik heb zelf een Velbon EX Mini statief voor mijn telefoon. Vergeet daar niet een clipje bij te bestellen waar je jouw telefoon tussen klemt. Dat draai je op het statief vast. Let daar bij het aanschaffen dus op, want bij bijna geen één statief zit zo’n telefoonklem. Wil je een groter statief? Dan kan ik je zeker een Velbon EX 630 aanraden. Hier kan je ook makkelijk een spiegelreflexcamera opzetten.

 

Ik kan het je echt aanraden om een statief te gebruiken. Dat is voor jezelf ook relaxter. Dan heb je je handen vrij en dat is voor mensen zoals ik – die veel met hun handen praten – erg fijn ;-).

 

Beginnen met video

3. Make-up

Oké dames, deze tip is vooral voor ons. Wil je echt meer met video doen en wil je een hele reeks opnemen? Zorg dan even voor een lekker make-uppie. Vergis je niet dat je voor de camera net even iets meer make-up nodig hebt dan anders. De eerste keer verkeek ik mezelf daar wel even op… Toch maar even een ritje naar de drogist gemaakt voor wat extra plamuur en contour. Ga met je make-up dus nét een stapje verder voor video dan je in real life zou doen, video zwakt het nu eenmaal een beetje af.

Vergeet niet dat goed licht ook een hoop doet voor je gezicht. Je kan het beste voor een raam gaan zitten, dan heb je mooi licht van voren. Zorg er vooral voor dat je geen lichtbron achter je hebt, daardoor wordt jij heel donker.

 

4. Maak géén script

Schrijf je video’s niet helemaal uit en ga ze niet scripten. Dat zorgt er namelijk voor dat je gaat voorlezen en moet nadenken. En dat zie je terug in de video. Daar worden je video’s veel minder spontaan van.

 

Schrijf de punten die je wil bespreken in de video op. Vaak halen die punten het niet eens allemaal of er komt iets extra’s bij, maar een handige houvast is het zeker. Een boekje om ideeën voor je video’s in op te schrijven is sowieso fijn. Dan hoef je op een video dag alleen maar te bladeren en pik je er een paar ideeën of onderwerpen uit.

 

5. Knippen & plakken

De laatste tip die ik je mee wil geven: bedenk dat je alles kunt knippen en plakken. Het editen van de video’s heb ik mezelf gewoon aangeleerd via YouTube. Daar staan ontzettend veel instructievideo’s!

Voor de Apple fanaten onder ons heb je iMovie om mee te monteren. Dat staat standaard op elke MacBook, iPhone of iMac. Voor de Windows- mensen heb je bijvoorbeeld Windows Moviemaker als gratis variant.

 

Weet je, als je gaat beginnen met video hoeft knippen en plakken helemaal niet zo spannend te zijn. Je gaat waarschijnlijk alleen maar je beelden achter elkaar zetten, slechte stukjes eruit knippen, muziek eronder en TADAA! Dat is echt niet moeilijk.

Je moet je er in het begin even in verdiepen. Ik denk dat ik er zelf max vier uur meet bezig met geweest voor ik het onder de knie had. Dat is dus echt wel te doen, kan jij ook!

 

 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat jij binnenkort gaat beginnen met video! Ik wens je heel veel succes en mocht je nou je allereerste video of misschien al je 30e video hebben gemaakt… Laat ‘m dan alsjeblieft hier in de comments achter. Ik ben wel heel erg benieuwd!

 

Hulp nodig? Ik help je graag met het bedenken van een videoconcept. We kijken samen welke materialen je nodig hebt en of je eventueel een professionele videograaf in moet schakelen.