CMYK, RGB en PMS – Zoek de verschillen!

Jouw vormgever vraagt je om een logo in PMS als eps-bestand. Maar je hebt alleen een logo met in de bestandsnaam CMYK. Volgens de drukker krijg je dan een kleur die een beetje kan afwijken. Wat? Kleur is toch kleur? Nou, niet helemaal. Dit is het verschil tussen CMYK, RGB en PMS.

 

Beeldscherm vs. drukwerk
Kort en snel; CMYK gebruik je voor drukwerk en RGB is voor beeldschermgebruik. Zo, die heb je vast in de pocket. Niet vergeten oké?

 

Wat is CMYKCMYK
CMYK staat voor de verfkleuren cyaan, magenta, yellow en black. Door deze laag voor laag te drukken ontstaat er full-color drukwerk. Kijk maar eens maar je eigen printer, grote kans dat er op je gele cartridge ‘yellow’ staat. En waarschijnlijk is het je vast eens gebeurd dat er een andere kleur op je printje verscheen dan gedacht; iets wat groen moest zijn is nu ineens blauw? Gaat het belletje nu rinkelen? Je gele cartridge was dus bijna leeg.

 

Wat is RGB
RGB

RGB staat voor rood, groen en blauw. Dit kleurensysteem noemen we ook wel lichtkleuren of monitorkleuren. Wist je dat de basis van RGB zwart is? Kijk maar naar je tv-scherm als deze uit is. Zwart. En wanneer deze aangaat, dus wanneer je licht toevoegt, krijg je kleur.

 

 

RGB omzetten naar CMYK
Let er op dat RGB-kleuren echt geen drukkleuren zijn, omdat het kleurenbereik van RGB groter is dan CMYK. Zo is een foto altijd in RGB en moet je deze voor drukwerk eerst omzetten naar CMYK. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Photoshop. Houdt er rekening mee dat de alternatieve kleur (CMYK) minder helder is dan de originele kleur (RGB). Dit verschil wordt veroorzaakt door de verschillende kleuropbouw die wordt gebruikt, licht vs. pigment (inkt). Bij het omzetten zijn groen en blauw vaak de kleuren waarin de meeste afwijking te zien is.


Wat is PMSWat is PMS?
Maar was is PMS dan? (Voor de dames, nee dit heeft niets met je maandelijkse cyclus te maken.) PMS is een wereldwijd gebruikt kleurcoderingssysteem om overal dezelfde kleur te kunnen garanderen, opgezet door het bedrijf Pantone. Pantone.

In speciaal daarvoor ontwikkelde kleurenwaaiers zijn ruim duizend PMS-kleuren beschikbaar. Het is dus een kleur die altijd precies, maar dan ook precies hetzelfde is opgebouwd.

 

Maar wat gebruik je nu waarvoor?
Je ziet dus dat ieder kleursysteem op een andere manier is opgebouwd. Maar wanneer kies je dan wat en waarom? Het is gebruikelijk dat een logo is gemaakt in PMS-kleuren. Drukken in PMS is soms goedkoper, zeker als er één kleur wordt gebruikt. Als voorbeeld oranje: deze is in CMYK opgebouwd uit Magenta en Yellow, en heeft daardoor twee drukgangen. In PMS is dit er maar een, omdat het één voorgemengde kleur is. Je kiest ook voor PMS als je de kwaliteit van je kleur wilt garanderen. Dit betekent dat als je in PMS je oranjekleur laat drukken, deze altijd hetzelfde eruitziet. Items die je in PMS kunt laat drukken zijn bijvoorbeeld visitekaartjes, briefpapier of enveloppen. Maar ook als je stickers laat zweefdrukken.

CMYK wordt gebruikt voor full-colour drukwerk. Met de huidige digitale druktechnieken is full-colour drukken een stuk goedkoper geworden. RGB gebruik je voor beeldschermen: om te plaatsen op je website, voor afbeeldingen in een presentatie of een digitale offerte.

Een beetje hulp nodig?
Kom je er niet uit met je drukwerk of het omzetten van kleuren? Je hoeft echt niet zelf te gaan knutselen. Ik help je graag!