Failliet door mijn schoon-maakster

(en 7 andere dingen waar ik niet meer zonder kan)

Het floepte er gewoon zo uit. “Ja, want mijn schoonmaakster…” Vriendin 1 verslikte zich haast in haar cappuccino en Vriendin 2 keek me vragend aan. “Heb jij een schoonmaakster?” Ik knikte. Licht beschamend. “Euh ja, al een tijdje.” Ik zag het gebeuren. Binnen 5 seconden kreeg ik van mijn liefste vriendinnetjes een stempel op mijn hoofd. SNOB.

 

REKENSOMMETJE

“Kijk. Gemiddeld genomen verdien ik dit per uur. En mijn schoonmaakster kost dat per uur.” Ik zie ze rekenen. “Dus ja, dan houd ik nog steeds meer dan genoeg over.” Mijn vriendinnen knikken instemmend. Zo hadden ze het nog niet bekeken. “Plus,” vervolgde ik mijn ‘hear-hear-voor-de-schoonmaakster’ betoog, “scheelt het mij ook nog eens een hoop negatieve energie én tijd, ondanks dat het geld ‘kost’.” Goh. Ik had een punt, zeiden ze.

Ik denk dat het begin 2018 was dat ik besloot dat ik een schoonmaakster ‘mocht’. Dat zij het stukje luxe ging zijn dat ik me wilde veroorloven. Ik werkte destijds nog 3 dagen voor de baas en bouwde daarnaast volop aan mijn bedrijf. Ieder vrij uur besteedde ik aan mijn droom. Niet aan stofzuigen, dweilen of het lappen van de ramen. Ik wil niet zeggen dat mijn huis een gruwelijke bende was met stofnesten waar je makkelijk truien voor het hele gezin van kan breien. Maar super opgeruimd en kneiterschoon, zoals ik mijn huis het liefste zou zien, was het ook niet.

 

MIJN LIFE-SAVERS VOOR ZZP’ERS

En nu ik vanuit huis werk is mijn schoonmaakster echt een life-saver! Er zijn nog 7 andere dingen waar ik absoluut niet meer zonder kan sinds ik fulltime voor mezelf werk:

 

  1. Koffie. Oké, met een kantoorbaan heb je koffie net zo hard nodig. Maar nu ik eigen baas ben, ben ik ook baas over het koffieautomaat. En je begrijpt… Dat mijn koffie stukken beter is dan de gorgel-gorgel-prut-pleur-hierisjebakkie-automatenkoffie.
  2. Muziek. Ik werk nagenoeg nooit in stilte. Of het de radio is of een Chill Spotify lijstje, er is áltijd muziek. En muziek aan in een kantoortuin… Dat was nooit zo’n goed idee. Een van de dingen die ik serieus meteen heb aangeschaft toen ik vanuit huis ging werken, was een Spotify Premium abonnement.
  3. MacBook Air. Als echte Apple-fanaat (#sorrynotsorry), is dit echt dé aankoop waar ik nog steeds geen spijt van heb. De grote ontwerpen doe ik met heul veul plezier om mijn iMac, maar met mooi weer duik ik toch echt meteen de tuin in (want hé, ik zit niet meer vast aan die kantoortuin). Het lieve exemplaar dat ik kocht past ook nog eens met gemak in mijn tas zodat ik niet bezweet aankom bij mijn klanten, omdat ik eindeloos met een heavy laptoptas moest zeulen.
  4. Businessbestie. Mijn familie en vrienden zijn lief. Echt waar. Maar nagenoeg allemaal loonsoldaatjes. Wat goed is! Ho ho, daar niet van. Maar het is zo lekker om iemand te hebben waar je al jouw ondernemersstruggles, gigantische hoogtepunten en ‘omg-die-ene-klant-vroeg-me-laatst-dit-te-doen’ momenten mee kan delen en die ze ook SNAPT. En waar je mee kan sparren. En elkaar scherp kan houden. En chocola mee kan eten. Zo eentje. (Voor wie het niet weet, mijn businessbestie is www.joycekooijman.nl).
  5. Vriendinnen. Sowieso een aanradertje hoor, vriendinnen. Maar sinds ik ‘thuis zit’ kom ik nu eenmaal minder onder de mensen dan in die kantoortuin… Dus dan is een #dansjemetjedinnies of een #cappucinootje op zijn tijd nu eenmaal nodig. En mijn dinnies ken ik al lang. Heul lang. Dus tel ze maar uit die #biertjes.
  6. Flexplekken. Als je zoals ik de reuring en gezelligheid van een kantoortuin best goed kunt hebben, dan is een kantoor aan huis voor jezelf best euh… wennen. Voor mij zijn www.seats2meet, het kantoor van mijn businessbestie, een vol terras of een flexplek bij oud-collega’s de ideale oplossing!
  7. Spaarpotjes. Heel veel dingen zijn echt wel goed geregeld als je voor een baas werkt. Zoals vakantiegeld. Doorbetaald krijgen als je in bed ligt te snotteren. Een 13e maand. Die geintjes. Als zelfstandige mag je dat allemaal zelf fixen. Toen ik mijn ontslag indiende drukte een collega mij op het hart, of ik als-je-blieft potjes ging maken. En sparen. En dus heb ik, zoals het ook een echte lijstjes-freak betaamd, overal een potje voor. Van belastinggeld tot vakantiegeld. Wat zou die trots op mij zijn, die collega.

 

Laatst kwam ik aan het eind van de ochtend thuis van een afspraak. Ik had €2.000,- aan werk mee naar huis genomen. Mijn schoonmaakster was net klaar, ik zwaaide haar uit en plofte tevreden aan mijn keukentafel, in mijn über schone en opgeruimde huis. Je begrijpt dat ik binnen de kortste keren failliet zou zijn zonder deze reddende engel.

Waar kan jij absoluut niet zonder? En waar wil jij het liefste je tijd aan besteden? Ik gebruik nog steeds (een deel) van mijn avonduren om te bouwen aan mijn bedrijven: www.sannevanmil.nl en www.janensien.nl. Niet omdat het moet trouwens. Omdat ik het leuk vind.

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.