Gratis stockfotos

Gratis stockfoto’s: waar vind je ze?


Beste sites met gratis afbeeldingen

Gratis stockfoto’s:
waar vind je ze en hoe gebruik je ze?

Haal jij wel eens zomaar een plaatje van Google voor een social media bericht? Gratis stockfoto’s nodig voor je flyer, maar ben je zelf geen topfotograaf? En zie je het niet zitten om uren te zoeken naar dat ene plaatje, om vervolgens te moeten achterhalen hoe het zit met rechten en licenties?

Gratis afbeeldingen bieden een goede uitkomst als visuele ondersteuning van je blog of presentatie. Ik heb zes van mijn favoriete websites met gratis stockbeelden voor je op een rijtje gezet:

 

www.pixabay.com De gratis afbeeldingen op Pixabay zijn vrijgesteld van copyrights. Je mag ze downloaden, aanpassen, verspreiden en rechtenvrij gebruiken. Dat wil zeggen, je hoeft niet te betalen of de bron te vermelden. Alleen maar voordelen? Bijna. Omdat de afbeeldingen gratis zijn en dit een van de meest bekende websites is… gebruiken veel mensen Pixabay en zie je de afbeeldingen ook vaak bij andere terugkomen.

 

www.unsplash.com Deze website heeft heel veel gratis stockbeelden. Fotografen delen op dit platform gratis een deel van hun werk. Hoge kwaliteit en te downloaden zonder account. Via de zoekbalk kan je makkelijk en snel door de hele collectie zoeken.

 

www.gratisography.com Op zoek naar foto’s die een tikje vreemd zijn en net even anders? Dan moet je zeker deze site hebben! De foto’s zijn van hoge kwaliteit en vrij te gebruiken. De website had vroeger geen zoekfunctie en was het plaatjes scrollen. Tegenwoordig heeft ook deze site een handige zoekbalk. Geen extreem grote database, maar wel een grappige 🙂

 

www.kaboompics.com Waar sommige gratis sites nogal blijven hangen in de foute, Amerikaanse stockfoto’s – is deze site echt een verademing voor wie wat hips en fris zoekt. Goed materiaal voor je blogartikelen of socialberichten. Een deel van de foto’s heeft een filter over de beelden, de andere zijn heerlijk helder. Ook deze foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken, al stellen de makers het wel op prijs als je de link naar de website vermeld.

 

www.stocksnap.io Deze website upload wekelijks meer dan honderd nieuwe foto’s! Een goede database, makkelijk zoeken en je kunt zien hoe vaak een foto al is gedownload. De foto’s kun je rechtenvrij gebruiken, zonder dat je toestemming hoeft te vragen van de maker.

 

www.freepik.com Mijn favoriet voor gratis illustraties, maar ook deze site heeft meer dan genoeg gratis afbeeldingen beschikbaar. Van de illustraties zijn ook de bewerkbare bestanden te downloaden, handig als je zelf de illustratie wilt aanpassen naar bijvoorbeeld jouw huisstijl. Naast gratis beelden biedt deze website ook een premium account waarmee je tegen een relatief laag bedrag meer en betere beelden kan downloaden.

 

Hoe gebruik je gratis stockbeelden?

Gratis stockfoto’s zijn afbeeldingen die je rechtenvrij kunt gebruiken. Wat betekent dat je ze commercieel mag gebruiken, zonder dat je de bron hoeft te vermelden of de maker moet betalen. Voor deze sites is een account aanmaken (meestal) niet nodig.

Let er wel op, dat wanneer het gaat om producten die bestemd zijn voor verkoop, de regels wat anders in elkaar steken. Dan is het namelijk verstandig om te kiezen voor een betaalde stockfoto. Wil je zeker weten hoe je een gevonden stockfoto mag gebruiken? Check dan altijd even de voorwaarden op desbetreffende website. Vaak is vermelding van de bron niet verplicht, maar je maakt de maker van de foto wel erg blij met een (kleine) vermelding :).

 

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste beelden of twijfel je over het inhuren van een fotograaf?
Ik help je graag!