Hoe raakte ik betoverd door techniek?

Van grafische creatieveling naar techniekfanaat

 

“Jij bent toch zo technisch?” klinkt het standaard als ik mijn partner vraag om een lamp op te hangen, de lekkende kraan te repareren of een fietsband te plakken. Inderdaad: ik werk met techneuten. Maar dat betekent dus niet dat ik zelf technisch ben. Wel ben ik er enorm door gefascineerd. Hoe raakte een creatieveling met een grafische achtergrond zo in de ban van schakelkasten, deurintercoms en wko-installaties?

 

De manier waarop ik in de wereld van techniek terechtkwam, is voor velen geen onbekend verhaal. Daar vertel ik namelijk regelmatig over. Maar wanneer ik echt betoverd werd door het vak? Dat was de eerste keer dat ik in de technische ruimte van een ziekenhuis stond. Een complex stelsel van buizen, gigantische ketels en regelkasten dat ervoor zorgt dat een compleet ziekenhuis blijft functioneren. De technici die hier maandenlang hard aan werkten, deelden trots hun ervaringen. Ik raakte direct aangestoken door hun enthousiasme.

Hemd van het lijf

Als secretaresse bij een technisch installatiebedrijf hing ik bij projectleiders & monteurs aan de lippen wanneer ze over hun projecten vertelden. Ik ben niet bang om ‘domme’ vragen te stellen, wat bij hen juist het vuurtje aanwakkerde om vol passie over hun vak te vertellen. Het toonde aan dat dingen die voor hen zo vanzelfsprekend zijn, niet altijd duidelijk zijn voor de niet-techneuten. Dat kwam later goed van pas bij onze klanten. Samen met mijn collega’s maakten we op deze vraag-en-antwoord-manier rapportages veel duidelijker. Op mijn beurt kwam ik door deze gesprekken veel te weten en groeide mijn interesse voor techniek.

 

Eureka!

Toen was daar het eureka-moment. Het besef kwam binnen: communicatie en techniek kunnen niet zonder elkaar. Als je ergens een warmtepomp installeert maar niet goed uitlegt hoe je ‘m moet gebruiken, gaat dat apparaat je geen kosten besparen. En als je een offerte onduidelijk opstelt en de eindgebruiker niet weet wat hij moet verwachten, dan kiest ’ie voor een partij die dat wél duidelijk maakt. Helder communiceren is dus noodzaak. Maar hoe dan, als techniek je ding is en communicatie zeker niet? Die brug slaan: dát werd mijn nieuwe missie!

‘Mijn’ techneuten

Inmiddels ben ik al een paar jaar totaal in mijn element als professional in creatieve communicatie voor techneuten. Ik brainstorm, ontwerp, schrijf, coördineer en creëer. Het liefst in nauwe samenwerking met vaste klanten. Natuurlijk heb ik wel eens uitstapjes naar andere branches gemaakt. Maar dan krijg ik toch al snel heimwee naar ‘mijn’ techneuten. Omdat ze praktisch ingesteld zijn, net zoals ik. En omdat ze houden van dynamiek en beweging, niet van stilstand. “Gewoon doen, we kunnen altijd nog bijsturen” is voor mijn klanten een bekende uitspraak. En die aanpak past uitstekend in deze (overwegend-) mannenwereld.

 

Onderdompelen

Met een vader die werktuigbouwkundig opgeleid is, zit mijn liefde voor techniek misschien ook wel ergens in de genen. Maar dat ik ooit zo enthousiast zou worden van gebouwautomatisering of het opwekken van duurzame energie: dat had niemand kunnen voorspellen. Wel laat ik de uitvoering graag aan de specialisten over. Laat mij maar lekker communiceren. Als ik dan wel regelmatig een duik in jullie technische wereld mag nemen ;-).

 

Mag ik voor jou de brug slaan van techniek naar communicatie?
Eén berichtje is genoeg
!

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vertelt over jezelf als techniekfanaat. Dus als jij voor een klas zou staan die binnenkort een profielkeuze of studierichting moet doen en […]

Reacties zijn gesloten.