creatieve communicatie

Zo maak je een technische referentie aantrekkelijk!

Vaak maken we projectreferenties last minute voor een aanbesteding. Want het is op dát moment nodig. Meestal worden het dan toch wat drogere lijstjes met de standaard riedels. In deze blog ga ik je vertellen hoe je een projectreferentie leuk maakt op het gebied van tekst, foto en video.

Waarom een ‘leuke’ projectreferenties belangrijk is? Het is een heel veelzijdig, creatief communicatiemiddel. Voor je socials én voor je website (en ook nog als leuk stuk voor die aanbesteding). Multi inzetbaar dus! En je hoeft ze maar één keer te maken 🙂

 

TEKST

Als het gaat om teksten dan ontkom je haast niet aan de lijstjes in de referenties. En zeker met de gevraagde gegevens in een aanbesteding. Vul deze lijst eens aan met gegevens die niet zijn gevraagd. Denk dan vooral in creatievere cijfers of dingen die heel erg bijzonder zijn geweest in het project. Iets wat de lezer niet verwacht.

 

Het is altijd leuk is om te werken met quotes, en zeker van een tevreden opdrachtgever. Je kan deze gemakkelijk telefonisch of per mail afnemen. Het allerleukste is natuurlijk als je er een compleet interview uithaalt. Denk ook eens aan quotes van medewerkers die aan het project hebben meegewerkt. Zij hebben vast een grappige anekdote, iets moois meegemaakt of een verhaal te vertellen.

 

Als je het moeilijk vindt een referentie te schrijven, dan is er één model wat ik graag gebruik. Dat is vraag, oplossing en resultaat. “Wat is de vraag van de opdrachtgever geweest?” “Welke oplossing heb jij geboden?” “Wat is het uiteindelijk resultaat voor de opdrachtgever?”

 

FOTOGRAFIE

Natuurlijk wil je op foto’s techniek laten zien. Alleen zijn technische ruimtes over het algemeen donker en heel erg strak. Maar… Ik denk dat jullie het met me eens zijn, dat er niets mooiers dan een technische ruimte die nèt is opgeleverd en helemaal strak is! Laat dit vooral vastleggen, ook al zijn het strakkere foto’s waar niet zoveel in gebeurd. Het laat in ieder geval zien wat je hebt gemaakt en hoe netjes je werkt! Zijn de ruimtes heel donker? Schakel dan een professionele fotograaf in, die kan de technische ruimte goed uitlichten.

 

Wil je de technische foto’s minder statisch maken, dan is het altijd een goed idee om je medewerkers te laten zien. Bijvoorbeeld wanneer ze aan het werk zijn. Of achteraf, wie er aan het project hebben gewerkt. Als je er mooie portretten van maakt geeft dat gelijk een gezicht achter de techniek.

 

Wat ik een goede manier vind om je project in beeld te brengen, is wanneer een pand in gebruik is. Dat laat gelijk zien dat de techniek werkt. Nu snap ik dat in tijden van Corona het niet heel handig is om heel veel mensen in een gebouw te fotograferen. Maar als je 1, 2 of 3 mensen op de foto mee kan pakken, is dat natuurlijk al fantastisch! Als je ze een beetje achter elkaar zet op 1,5 meter, dan krijg je wel gewoon diepte in je foto’s zoals je dat anders ook zou hebben.

 

Natuurlijk wil je altijd foto’s van de buitenkant, al zou ik daar niet te veel aandacht aan besteden. Een herkenbaar iets, de buitenkant, maar daar heb jij vaak niet echt iets in betekend.

 

Wat ik er nog wel even bij wil zeggen is dat het altijd erg makkelijk is om foto’s van anderen te gebruiken. Zoals een artist’s impression van de architect of gelikte foto’s van de bouwer. Ook hier zegt het niet veel over jouw aandeel in het project. En het getuigd ook niet van veel creativiteit. Ga je ze wel gebruiken? Vermeld er dan altijd de bron bij (van wie de foto vandaan komt)!

 

VIDEO

Dan hebben we nog video. Dat wordt heel vaak vergeten, omdat we denken dat het heel tijd én geld kost. Maar tegenwoordig hebben we gewoon onze telefoons en daar kan je prima mee filmen. Kijk eens naar filmpjes die je goed vindt: qua sfeerbeelden, wat voor shots ze maken en hoe het is gemonteerd. Als je dat een beetje ziet en onder de knie hebt, dan kan jij dat ook gewoon filmen met je telefoon. Zet die beelden achter elkaar, muziekje eronder en…  TADAAA! Je hebt toch even wat meer dan stilstaande foto’s. Beter een video gemaakt met je telefoon dan helemaal geen video.

 

Vond je dit nou een leuke blog? Laat het dan zeker even weten in de reactie hieronder. Deel hem vooral met de mensen waarvan je denkt dat ze er wat aan hebben! Ik hoop vooral dat je wat hebt aan deze tips hebt en dat je lekker aan de slag kan met het maken van je projectreferenties.

 

Mocht je hulp nodig hebben, dan weet je me natuurlijk te vinden.

“Zet ‘m op tijger!”