Waarom ik liever met mannen werk

(EN VROUWEN OOK BEST OKÉ ZIJN)

“Ben je niet vergeten, maar het is nog onduidelijk hoe alles gaat. (Ik denk steeds, hierom werkt Sanne liever met mannen, die zijn niet zo vaag.)” Deze kreeg ik laatst in mijn mailbox. Ik moest er om lachen. Hardop.

Voor wie mij al wat langer kent dan vandaag is het niet echt een geheim. Al sinds ik van school afkom werk ik in een team of bij een bedrijf met overwegend meer mannen dan vrouwen. Ik werk namelijk écht liever met mannen dan met vrouwen.

VROUWENLEED

Jaren geleden werkte ik een blauwe maandag op de horeca-afdeling van een groot warenhuis in een team met alleen maar vrouwen. Alleen. Maar. Vrouwen. Onze manager (een man) was de hele dag bezig met brandjes blussen. Meisje 1 van het vleeswaren was niet vooruit te branden; haar verkering was net uit. Meisje 2 van het gebak wilde zich liever ziekmelden; ze was echt vre-se-lijk ongesteld. Meisje 3 van het brood haalde uit naar meisje 1 van het vleeswaren; waarom nam zij nooit een dienst van haar over? Er ging geen dag voorbij zonder geroddel, gezucht, gemopper, gelach, geruzie en ongesteldheid.

Je snapt dat ik hier binnen een maand weg was en belande daarna in een van de grootste mannenwerelden die er bestaan: de technische installatiebranche.

WAT IK VAN MANNEN LEERDE

Onbewust heb ik tijdens mijn ‘kantoorcarrière’ veel wijze lessen van mijn mannelijke collega’s mogen leren. Nee maar echt! Voor alle vrouwwezens, lees, noteer & leer:

  1. Het is wat het is. Een shitdag? Jammer joh. Die wordt echt niet minder shit als je gaat zitten mokken en chagrijnig blijft kijken. Pak een kop thee. Koop chocola. Erken dat het een kutdag is. En doorrrrr. Morgen is er gewóón weer een dag.
  2. Direct, directer, directst. Waar vrouwen eindeloos om dingen heen kunnen draaien, zijn mannen to the point. Iets is goed of iets is niet goed. Niet ‘ja-nou-misschien-als-je-dit-dan-een-beetje-zo-of-niet-ja-kweet-ook-nie-precies. Wees eerlijk en zeg waar het op staat, daar haal je in the end het snelste en het beste resultaat mee.
  3. Gewoon beginnen. Vrouwen zien nu eenmaal vaker beren op de weg dan mannen (echt!). Mannen stropen de mouwen op en beginnen. Er komt geen extreem doordacht plan, er wordt niet gepiekerd of van muggen olifanten gemaakt. Problemen zijn er nu eenmaal om opgelost te worden. Dus zet op je tegeltje: ‘Denk in oplossingen, niet in problemen‘. Hop hop gas erop.

DAT VROUWEN OOK LEUK ZIJN

Ik wil zéker níet zeggen dat ik niet met vrouwen wil werk. In tegendeel. I’ve got your back sisters! Ik weet als geen ander hoe het is om een werkende mama te zijn. Het is bikkelen, schakelen en kei hard knokken. Ik ken namelijk uitzonderingen op mijn regel. Met wie ik wél heel graag werk (en ook wijn drink):

  1. De rasondernemer. Zij heeft het ondernemersbloed kruipen waar het niet gaan kan. En snapt ook dat ieder zijn eigen expertise heeft. Jij doet jouw ding, ik doe mijn ding en samen komen we tot iets tofs. Zo drop ik vaak mijn teksten bij mijn businessbestie en neem haar adviezen nagenoeg klakkeloos over. Zij is het strategische taalwonder, niet ik.
  2. De heerlijke eerlijke. Vorig jaar leerde ik een ontzettend belangrijke les; ga voorbij je schaamte. Zeg wat je denkt en zeg wat het is. De iets subtielere versie dan de directe-mannen-manier. Deze vrouw is oprecht, hardwerkend en heerlijk eerlijk. En dat kan ik hebben.
  3. De creatieve mede-chaoot. De vrouwen die net als ik wild worden van papier, pixels en prints. Ze lopen over van misschien-net-wel-net-niet-haalbare-ideeën-maar-fuck-it-we-doen-het-toch, die geen hokjes zien en gruwelijk buiten de lijntjes kleuren.

Heb jij nog zo’n wijze mannenles voor mij? Drop hem dan even op hallo@sannevanmil.nl.